Fotogalerie: sladké

/album/fotogalerie-sladke/mrizkovy-kolac-jpg1/

sladké

 

MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ

60 dkg  hladké mouky

20 dkg  cukr moučka

1   hera

2   vejce

4   lžíce mléka

½  prášku  do pečiva

 

NÁPLŇ

2 tvarohy

1 vejce

½  litru mléka

1 vanil. pudink

Pudink uvařit a studený vyšlehat s tvarohem

 

Těsto rozdělit na dvě části. První část vyválet na plech, na to rozetřít náplň a přes náplň udělat z druhé poloviny těsta mřížky (foto ve fotogalerii)

 

BÁBOVKA NAŠÍ MAMINKY

20 dkg cukru

2 žloutky

20 dkg majonézy

2 sklenice mléka (1 sklenice cca 250ml)

1/2 kg hrubé mouky

1 prášek do pečiva

sníh z bílků

 

cukr a žloutky utřeme, přidáme majonézu, mléko a mouku s práškem do pečiva, nakonec vmícháme sníh z bílků a vlijeme do vymazané a vysypané formy.

Bábovka je krásně vláčná,  žádná dusivka.

 

MEDOVÉ ŘEZY

450 g hladké mouky

1 prášek do pečiva

2 dcl mléka

150 g cukru písek

2 lžíce medu

2 celá vejce (raději zvlášť rozšlehat)

70 g másla

vše rozšleháme v hrnci a uvaříme hustou pěnu, dáme vychladit. Po vychladnutí přidáme mouku s práškem do pečiva a uděláme těsto, které rozdělíme na 4 díly. Vyválíme 4 placky a pečeme (mírně)  je na vymazaném plechu (pečící papír). Placky jsou hned upečené, musí mít světlou barvu aby zůstaly vláčné.

Karamelová náplň

100 g medu

250 g másla

150 g cukru písek

2 dcl černé kávy bez lógru

2 dcl mléka

3 lžíce polohrubé mouky

1 lžíce rumu (i více)

cukr rozpustíme na karamel, do teplé kávy přidáme rum a zalijeme rozpuštěný karamel, rozvaříme dohladka.

Mléko a mouku smícháme a přidáme do karamelu, necháme přejít varem - vznikne kaše.

Necháme vychladnout a mezitím si rozetřeme máslo s medem a přidáme do vychladlé karamelové hmoty.

 

Nakonec skldáme řezy - placka+náplň+placka.... končíme plackou, řezy zatížíme(prkénko a na to třeba konzervy) a necháme uležet do druhého dne. Zdobíme libovolnou polevou.

 

BÁBOVKA PRO COMPAS

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru krupice

1 hrnek mléka

1/2 hrnku oleje

3 vejce

1 prášek do pečiva

špetka soli

 

ale já mám nejraději tu majolkovou, a olej do majolkové nepotřebuješ, protože ti to majonéza udělá krásně vláčné. :-) doufám že s novou formou budeš spokojená